Eredetvédett magyar fajta. (Mely az alábbi településekre vonatkozik: Szomolya, Bogács, Novaj, Tard, Noszvaj, Ostoros, és Tibolddaróc, mind a bükk lábánál).

Érése június közepe. Termése közepes vagy kicsi, Lapitott szív forma, Rövid kocsány, a gyümölcs szárazon válik el.

Héja sötét lilásbordó, teljes érettségben feketés-piros, fekete, közepesen vastag, szívós. Erősen festőlevű, félkemény, húsa is sötét-bordó, feketés, leve színe nem változik hőkezelés után sem (befőzés, sütés, fagyasztás  stb.). Íze egyedi, mézédes, zamatos.

Nagyon édes, cukortartalma 20%. Alkalmas friss fogyasztásra, dzsemnek, süteménybe, fagyasztásra.

Porzótársa: Van és Bogarreau Burlat.

Vadcseresznye magoncra vagy Sajmeggyre oltják így 10 15 m magasra is nőhet. Koronája kúpos gomb forma. Metszeni az első 3 évben, utána nem, csak ha nagyon besűrűsödik, ritkító metszés szükséges. Korai érése miatt nem károsítja a cseresznyelégy, edzett fajta.

Korán termőre fordul. Száraz idő esetén nagyon kicsik.