Az ember már az őskorban is ismerte és hasznosította az ősét.

E korból származó svájci cölöpépítményekben másik 24 gyümölcs mellett találták meg maradványait e gyümölcsnek.

A természetes erdők hiánya, azok kivágása, a parlagon hagyott szántók, segítik a  terjedésben, már majdnem mindenhol megtalálható. Ilyetén való terjedése segíti az egyes fajok közti keveredést.

Tanyákon elsősorban nem a gyümölcse végett, hanem inkább szúrós indája miatt nyert bebocsátást, hiszen ezzel a növénnyel élő sövényt lehetett alkotni az erdei és mezei állatok ellen, az apró- és lábasjószág  valamint a veteményes védelmére.

A szeder azon kivételes növények közé tartozik, melynek nincs mérgező része, egyetlen fajának sem.

Napos, félárnyékos, szélvédett helyet kedveli, s hozzá a nitrogénben gazdag talajt, a mésztartalmára viszont érzékeny lehet. Tűző nap esetén lehullathatja a leveleit. Ha jól érzi magár , bő termést hoz.

Az északi féltekén (Amerika, Európa és Ázsia) honos, ott is a mérsékelt övi zónában.

Akár 3 m-es hajtásai is lehetnek, ezért támasztékkal érdemes ellátni a könnyebb kezelés végett.

Tüskés, szúrós kúszónövény, szárai, ahogy öregszik fásulnak. Fajtanemesítés során megpróbálták minél kevésbé tüskéssé tenni, s mára sok tüskementes változatot sikerült nemesíteni.

Népszerűsége azóta nőtt meg a kiskertekben, és a gazdaságokban is.

A nemesített változatának a gyümölcsei is nagyobbak, mint erdei rokonaié.  Gyümölcsszedés után a hajtásokat ritkítják. Szaporítása egy egyszerű módszerrel történik, ún. fejbujtással.

Ez azt jelenti, hogy a beérett, hajtáscsúcsot tavasszal visszahajlítva a földbe – akár egy leszúrt bothoz kötve, hogy ott is maradjon-, legyökereztetik, majd ősszel, vagy következő tavaszon a már gyökeres csemetét levágják az anyatőről, és új helyére ültetik.

A levél- és pajzstetvek károsíthatják, lisztharmatra és levélfoltosságra is némely változata érzékenyebb.

Jótékony hatását mát az ókori görögök is felismerték, és nem csak ételként tekintettek rá.

Gyümölcsét köszvény gyógyítására alkalmazták. Levél és kéreg főzeteket készítettek melyekkel lázat, torokgyulladást és bélproblémákat kezeltek.

Főzete fekélyekre, bora szíverősítőként is alkalmazott terápia volt. Gazdag antioxidánsai segítik a szervezet szabadgyökeinek ártalmatlanná tételét, serkenti az agyműködést, és ezzel frissen tartja a szellemet.

Erősíti az immunrendszert, és az emésztést is segíti rostjaival. Alacsony cukortartalmának köszönhetően segítheti a fogyást. Tartalmaz még kalciumot, magnéziumot, C-, E-, K- vitaminokat is. Serkenti a kollagénképződést, mely által javul a bőr állapota, feszesebb és rugalmasabb lesz. Luteint is tartalmaz, mely a szemnek jótékony segítség.