Egres, pöszméte, köszméte, piszke, büszke és társai…

Meglepő módon ez a sok név tulajdonképpen egyetlen növényt jelöl.

Termése színben a világos sárgás-zöldtől egészen a mélysötét bordóig terjed. Ribiszke-félék családjába tartozó , dús bokor, vagy fácska, mely erősen tüskés. Eredendően a sziklás, köves talajú hegyoldalak és erdők gyümölcse.

Igénytelen, jól alkalmazkodó növény, ellenben a ködös, zárt területeket – és a túl naposat – nem kedveli. Talaja legyen középkötött, jó vízgazdálkodású és kissé levegős. 

Bogyói magányosan állnak, ún. serteszőrök borítják, héjuk vékony, a gyümölcshús átlátszik, valamint az erezettség is. Az eredeti vad ős termésének színe zöld, mely éretten pirosasra változott. A nemesítési munkákkal piros, sárga, és fehér színűek is keletkeztek.

Vannak öntermékeny és porzótársra szoruló fajták is. Általában a lisztharmattal szemben ellenálló,de némely fajtája védelemre szorul. 

A nagyon meleg időszakokat mind a lombja, mind pedig a termése is megsínyli.

Ezért válasszunk félárnyékos helyet telepítéskor.

A talajt lehetőleg 60 cm mélyen ássunk meg egy gödröt 40×40 m alapterületen, majd az alját istállótrágyázzuk meg, amire termőföldet szórunk és tömörítünk, hogy ne érje közvetlenül a növény gyökerét. Telepítéskor eldönthetjük, hogy bokornak , vagy takaros kis fácskának szeretnénk a pöszméténket nevelni.

A fácska nevelése kis odafigyeléssel könnyen megvalósítható. Gyökeres dugványt használunk. Az áttelepített fiatal dugvány ágáról távolítsuk el a rügyeket, csak kb. 5-öt hagyjunk meg rajta a tetején, hogy ne növekedjen több ág rajta. A rügyeket, vagy már kis hajtásokat húzzuk le, ne pedig vágjuk!

Magyarországon Debrecen , Szentendre, Pomáz, Nagymaros és Gyöngyös környékén jelentősebb az előfordulása. De az alföldön is számos tanyán fellelhető. 

Számos vitamint (A, B1, C),  és ásványi anyagot (kálium, niacin, kalcium, foszfor) tartalmaznak, melyek bővelkednek jótékony hatásokban.

Kovasavat tartalmaz, mely a haj, köröm és érfal erősítését segíti elő. Pektintartalma segíti az emésztést, magas C-vitamin tartalma a szervezet immunrendszerére hat kedvezően.  Kedvező hatású a vesére, májra, szívre és a  belső elválasztású mirigyekre.

Többnyire nyersen az érett bogyókat használjuk, ebben van a legtöbb hasznos anyag is. Édes aromás.

Féléretten vagy éretlenül savanykás, és kissé fanyar ízvilágú, viszont kiválóan felhasználható főzelékhez leveshez, húsok mellé szósznak. Használatos még süteményekben, lekvárként , szörpként, gyümölcsbornak is.

Valamint kocsonyásító adalékként, magas pektintartalma révén jól hasznosítható más gyümölcsökkel keverve a jobb dzsem-állag elérésére.