Őshazája a magasabb hegyvidékek, szinte Európa és Ázsia teljes területén megtalálható, egészen az Altáj hegységig.

Termése különleges. A málna apró ún.  részterméskéi egy vacokkúpon alkotják a gyümölcsöt.

Mindegyik kis résztermésnek magja van. Kedveli a középkötött, enyhén savanyú és viszonylag nedves talajt.

 Vesszői 1-1,5 m hosszúak is lehetnek fajtától függően, felületük apró tüskékkel borított. Gyümölcsöt a másodéves vesszőn levő vegyes rügyekből hoz.

A gyökerek hajtásai, vegetatív szaporodással hozza minden tavasszal.

A vesszők felső rügyei hozzák a virágot és adják a termést, majd következő év tavaszára elszáradnak. S tavasszal tőből kitörhetők.

A málna virágának nem igazán vannak szirmai. Sok-sok kis porzó öleli körül a bibét, biztosítva a méhek hatékony munkáját. Kései virágzása megvédi a fagykároktól, így azokon a területeken is jól terem, ahol egyébként megül a hideg, a fagyzugokban.

Az emberi tevékenységnek köszönhetően számos fajtája alakult ki. Egyszer – és kétszertermő változatok, valamint sárga, rózsaszínes és piros színű bogyót érlelők.

Felhasználása frissen , dzsemnek, fagyasztásra, szörpnek, gyümölcslevesekbe, süteményekben, és azok díszítésére, valamint gyógyhatásáért.

A jótékony hatását felismertve a gyógyszeripar is hasznosítja. Ismert vérszegénység elleni, és vértisztító hatása,
A-vitamin a látást, a pektin az emésztést segíti.

Jól szabályozza a vércukorszintet, az immunrendszert, valamint hashajtó hatása is ismert. Gazdag: kalciumban, magnéziumban, vasban, flavonoidokban, káliumban, B1 és B2, C  vitaminban, cserzőanyagokban, és rostban.

A népi gyógyászat a málna levelét használja. Gyűjteni a délelőtti órákban ajánlott, mikor már felszáradt róla a harmat, de még nem hevült fel. Szellős helyen szárítsuk, addig míg törékeny lesz, de a színe még zöld.

Az amerikai őslakosok a hasmenés kezelésére használták, de alkalmas a menstuációs fájdalom és görcs enyhítésére, a terhességi reggeli rosszullétekre, valamint a szülés könnyítésére is.

Hatása a benne található, a női szervezet számára fontos összetevőinek köszönhető.

Ezek a: kálium, magnézium, B-vitamin, és vas. A levél és a gyökér hatásos még a szájüregi megbetegedések és torokgyulladás, valamint apróbb égések és influenza kezelésére .