Földieper, vagy másnéven szamóca

Se nem fa, se nem cserje vagy bokor, mégis minden tanyán, és falusi udvaron megtalálható volt. Manapság már sajnos ezzel sem bajlódnak az emberek, pedig…

Frissen fogyasztva, tejszínhabbal, joghurtba keverve, lekvárnak a piskótára, vagy a palacsintába, valamint nyári hűsítő gyanánt szörpnek elkészítve ma is megállja a helyét.

Rengeteg fajtája ismert.

 Van egyszer, kétszer és folyton termő változata is.

Ízben és méretben is sokféle.

Vannak apró , borsónyi epret termők.

 Vannak olyanok, melyek gyümölcshúsa fehéres, és van mely sötét narancspiros, puhább vagy keményebb rostozatú.

Gömb alakú, vagy éppen lapos, szívet formázó változatok, simák, vagy bordázottak.

Szereti a félárnyékos helyet, mely jó vízelvezetésű és kellő tápanyaggal rendelkezik.

A forró száraz nyár nem tesz jót neki.

Élvezeti értékén a méret és forma mit sem változtat. 10 – ből 9 ember szereti az epret.

Felhasználásának csak a képzelet szab határt, hiszen rengeteg lehetőség van rá.

A megszokott lekvárnak,  aszalva, vagy szörpként való feldolgozása mellett új lehetőségeket is kipróbálunk, lehet ez pl egy új, hús mellé feladandó gyümölcsmártás, vagy az aszalvány töltelékként való kipróbálása.

Sőt párlatként is megállja a helyét a többi gyümölcs mellett, s ágyasként is készíthetjük – aszalvánnyal ízesítve a párlatot.

Frissítő, has- és vizelethajtó, erősítő, vértisztító és baktériumölő hatással bír.

Máj és vese működését serkenti, jelentős a méregtelenítő hatása a  szervezetre, valamint segíti a húgysav kiürülését a szervezetből.

Tartalmaz A- B- C- E- és K- vitamint, valamint sokféle ásványi anyagot : nátrium, kén, vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, jód, szilicium és bróm

Különleges cukrot tartalmaz. A neve: levulóz. A cukorbetegek számára fogyasztható cukor.

Kártevői a levéltetvek, szamócaatka, meztelencsiga, cserebogárlárva, fonálféreg. Betegségei botrítiszes és fitoflórás gyümölcsrothadás, szürkepenész, lisztharmat, levéfoltosság.