Sokféle vitamint tartalmaz: A-, B3-, B6-, B9-(folsav), C-, P- (citrin) vitaminok. Ásványi anyagok és szép számmal találhatók: kalcium, magnézium, vas, kálium, foszfor, nátrium.

Kiemelkedően magas pektintartalommal bír, mely féléretten a legtöbb a gyümölcsben. Ez az anyag optimalizálja a széklet állagát, megköti a bélben az ártalmas anyagokat, mint pl. a nehézfémek.

Gyulladáscsökkentő. Vastartalmánál fogva segít a menstruációs panaszok, koncentrációs problémák, fáradtság, állóképesség, haj- és köröm töredezés, sápadt bőr, alacsony energiaszint leküzdésében. A C – vitamin segíti a vasat a munkájában, felszívódásában, energetizál, erősíti az immunrendszert.

A birs baktérium- és vírusölő hatással is bír, melyet már a középkorban is használtak. Energiatartalma felettébb alacsony, 60kcal 100 g-ban.

Görcsoldó hatása is ismert, valamint égési sérülések, felfekvések, és aranyér elleni kenőcsök alapanyaga. Leve, mely gazdag cserző- és nyálkaanyagokban ellenszere a száj és a garat enyhébb gyulladásos betegségeinek, valamint egyes bélproblémáknak is.