Egy csodanövény, mely régen minden kertben megtalálható volt, de manapság már kipusztulóban van, sajnos keménysége és munkássága miatt nem részesítik előnyben, pedig rengeteg jótékony hatása van a szervezetre.

Lombhullató, a rózsafélék családjába, azon belül a Cydonia nemzetség egyetlen olyan tagja, melyet a gyümölcséért termesztenek.

Magháza az almáéhoz hasonlóan kis rekeszekből áll  -általában 5 rekesz-, viszont itt egy kis üregben több, akár 4-5 mag is elhelyezkedik.

Magról is szaporodik. Fája vékony – nem mászásra való -, ágai vékonyak, bokorként, vagy kisebb fácskaként nő, de vannak 4-6 m magasak is. Levelei egyszerűek, hosszúkásak és a fonák oldalon szőrösek. Virágai egyesével nyílnak, a levelek megjelenése után.

Halvány rózsaszínek, erősebb rózsaszín csíkozással. Termése lehet bordás, kerek, gömb, és körteforma.


Éretlenül sötétzöldek, és szürkés szőrök borítják, melyek éretten letörölhetővé válnak, s a héj is aranysárgára változik, zsíros tapintású. Talajban nem válogat, csak hűvösebbet kedveli.

Szereti a levéltetű, és a monília. Délnyugat-Ázsiában a Kaukázus területén őshonos.

A birs egyetlen növény, viszont a népnyelv a formája alapján birsalmának, vagy birskörtének is nevezi… holott se nem alma, se nem körte, hanem: birs.